Arkikullan sielu ja tulevaisuuden megatrendit

Ovatko Sitran Megatrendi-kortit sinulle tutut? Yhdet löytyvät Arkikullasta ja toiset ovat minulla kotonakin, sillä toisinaan koen, että ajattelussa auttaa, kun ottaa vähän perspektiiviä. Historia on äärimmäisen mielenkiintoista, vaan onhan toki tulevaisuuskin. Lainaan Sitran megatrendi- kortteja tähän ja pohdin, onko Arkikullalla sijaa tulevaisuudessa.

  1. nostamassani megatrendikortissa lukee: ÄÄRIMMÄISET SÄÄILMIÖT YLEISTYVÄT. No tämä on jo nykyisyyttä, ei pelkästään tulevaisuutta. Eittämättä suurin vuosisatamme haaste tulee todennäköisesti olemaan selviytyykö ihmiskunta? Veikkaan, että todennäköisesti kyllä. Olemme niin viehättyneitä kaikkeen äärimmäisen jo muutoinkin. Sinnikkyys ja sopeutumiskyky on todistettu jo useampaan otteeseen lajimme historiassa, joten eiköhän tämä tästä. Tämän äärimmäisyyden lisääntyessä Arkikulta haluaa tarjoata sinulle kuitenkin jotain mikä on ihmisyydessä pysyvää.
  2. nostamani megatrendi kortti: ROBOTISAATIO, Robotisaation ja tekoälyn yhteisvaikutus on se, että robotit suoriutuvat koko ajan yhä paremmin erilaisista tehtävistä. Hyvä. Keskitytään me ihmisetkin sitten siihen, missä voimme kehittää ihmisyyttä ja nostaa ihmisyyden vahvuudet ylivertaiseen asemaan suhteessa robotteihin. Empatiataidot (= vuorovaikutusosaaminen ja tunnetaidot) ovat vielä meidän lajin ydintä. Arkikulta haluaakin auttaa ja tukea vahvistamaan näitä piirteitä meissä kaikissa. Se haluaa olla paikka,tarjoamalla jossa kohdata muita, jakaa arkea ja kokea yhdessä tunteita esitysten ja vertaisryhmien äärellä ja teenata sillä tavoin peilisolujemme värähtelyä ja empatiaa toisiamme kohtaan. Myös tutustuminen ja uudet sosiaaliset verkostot eivät ole mahdoton ajatus! Tule siis osallistumaan ja jakamaan kokemusten herättämiä ajatuksia itsessä.
  3. kortti: SOSIAALISEN PÄOMAN KOROSTUMINEN, Sosiaalinen pääoma tarkoittaa sosiaalisia verkostoja ja niissä syntyvää luottamusta ja vastavuoroisuutta. Tämä se vasta on positiivinen trendi ja onhan vastavoimankin noustava kulttuurissamme esiin. Vastavoimalla tarkoitan kulttuurista ja sosiaalista liikehdintää vaihtoehdoksi lisääntyvälle teknologialle, byrokratialle ja kaiken maailman järjestelmille. Arkikulta haluaa tarjota nimenomaan tätä eli arkeen sulautuvaa hyvinvointia muilla kuin teknologiaan ja digitalisaatioon liittyvillä keinoilla.
    Arkikulta on hyvinkääläistä ja suomalaista kulttuuriperintöä kunnioittava ympäristö, joka pyrkii tarjoamaan hyvinvointia ja merkityksellisuuden kokemuksia mahdollistamalla paikan kohtaamiseen, elämysten kokemiseen, rauhoittumiseen ja osallistumiseen. Arkikullassa on tarkoitus tutkia erilaisia tunteita ja tunnelmia itsessä, olla mukana jakamassa kokemuksia, nähdä ja tuntea taide itsessä ja jakaa ajatuksia elämästä. Arkikullan olemassaolon merkitys on tarjota arjen pääomaa. Se tarkoittaa muunmuassa mahdollisuutta hengittää hetki rauhassa, ravita itseä, kohdata muita, tarjota tai kokea pieniä elämyksiä ja ajattelunpaikkoja, joissa voi oivaltaa uusia näkökulmia.
    Arkikulta voi olla paikka kenelle tahansa jakaa omaa osaamistaan, kokeilla hupsuja juttuja ja koota ihmisiä yhteen. Yhtälailla se voi olla foorumi tiukoille faktoille ja piinkovalle asiantuntijuudelle. Ennen kaikkea: se on käytössänne myös teidän unelmien toteuttamiselle ja ihmisten yhteen kutsumiselle!
    Arkikullan ”sielu” edustaa kokeilukulttuuria ja koska se on taidekahvila, se ei tunnista epäonnistumisia perinteisessä merkityksessä, vaan se on läsnä sinulle ja halua olla olemassa siksi, ettei tiedetä mitä kaikkea huomenna voi siellä tapahtua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: